Blogg

Välkommen till Degerbys blogg! Vill du vara vår nästa bloggare? Kontakta oss på: igor@degerby.fi eller +358 405418526. Du kan skriva om ett ämne som ligger dig nära och naturligtvis på ditt eget språk.

 

Det var en ganska underbar upplevelse att röra sig längs Furuborgsvägen på Degerbydagens, läs: Loppisracets eftermiddag. Glada människor på väg att titta in på gårdarna, småprata en stund över en kopp kaffe eller ett glas saft, bli bekanta.

Stämningen måste ha varit ungefär likadan när den första Degerbydagen firades 1989, på initiativ av Degerbys starka kvinnor med Kia Heinström, Sirkka Ramstedt och Maj-Lis Lindroos i spetsen. Då hade de traditionella sommarfesterna spelat ut sin roll, lockade inte längre publik, något nytt behövdes.

- Vi ville stärka sammanhållningen i byn, säger Maj-Lis Lindroos nu efteråt och får medhåll av Sirkka Ramstedt.

Degerbydagarna blev sedan för lång tid framåt ett gott exempel på byasamarbete där alla drog åt samma håll, hittade på olika projekt för att väcka intresse och gott humör.

- En liten by behöver visa vad den går för, säger Maj-Lis.

Trenden har fortsatt i ett samarbete med föreningarna som centrala aktörer. Utgångspunkten har varit att en byaförening åtminstone en gång per år ska kunna erbjuda byborna något extra, utan att kräva stora inkomster som motprestation.

Degerbydagarna 2016 och 2017 med sina fordonsparader blev lysande exempel på hur kunskap och samarbetsvilja kan aktivera deltagare från ett större område än Degerby. Samtidigt blev det klart att fler och yngre  samlande krafter behövs.

Yngre krafter med beredskap för nya idéer och en vettig spridning av arbetsuppgifterna står alltså överst på önskelistan för den krympande krets av åldrande medverkande som tycker sig ha gjort sitt. Därför kändes unga energiska Nanna Turunens förslag om ett Loppisrace som en skänk från ovan. Äntligen en frivillig talkokraft som ville jobba för förnyad byasammanhållning!

Kombinationen av en  traditionell Degerbydag och ett nytt Loppisrace är nu testad – återstår den planerade utfrågningen till deltagarna. Redan nu verkar det klart att aktiviteten var särskilt stor i kyrkbyn. Största uppskattningen gällde faktiskt möjligheten att titta in på gårdarna och lära känna varandra. En fin början på ny sammanhållning i en by med många nyinflyttade.

Hur och i vilken form en trettionde Degerbydag kan bli av sommaren 2019  förblir tillsvidare en öppen fråga. Åtminstone till den dag en villig arrangör anmäler sig.

En arrangör med förmågan att återuppväcka också företagarna till insikt att arrangemang faktiskt kostar – och att andra försäljare bara ökar utbudet, intresset och köpkraften kring torget.

degerbydag1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragsviks traditionsmusikkår bjöd på en mäktig trumpetfanfar som inledning på Degerbydagen.